Privat 

Næring

Annet

Skilsmisse og samlivsbrudd

Hvordan sikre seg på forhånd

Det beste er naturligvis å ha avtaler klare lenge før det oppstår konflikter eller brudd. Man kan for eksempel sikre seg med en ektepakt med særeie eller en samboeravtale.

Hvis en av partene har store verdier fra før av, ved for eksempel å skulle ta over et gårdsbruk, er det lurt med rådgivning. En person som gifter seg inn i et gårdsbruk vil ha behov for å sikre seg økonomisk, og personen som skal ta over gården vil ha behov for å sikre særeie for å kunne drifte gården videre ved et eventuelt samlivsbrudd. 

Unngå rettsak

Å stå i en rettsak er tøft og krevende. Vi gir råd om hva man bør gå med på, og når det er lurt å gi seg. Er det spørsmål om fordeling av barn i bildet, kan konflikter bli ekstra såre og vanskelige. 

Å gå til rettsak er dyrt, og vinning kan fort gå opp i spinning i forhold til hva man har å hente. Det er alltid en sjanse for å tape. Jobben vår er å gjøre en risikovurdering og å gi best mulige råd. 

Felles bolig

Når et par er eller har vært gift er det klare regler på fordeling. Hovedregelen er å dele alle eiendeler 50/50. Selv om den ene har hatt høyere inntekt og betalt mer enn den andre er hovedregelen likedeling, så lenge det ikke er laget egne avtaler om særeie. 

Et viktig unntak fra denne hovedregelen er bestemmelsen om skjevdeling. 

Har du formue, f.eks. bolig før du gifter deg, kan nettoverdien (fratrukket gjeld) av denne skjevdeles. Verdien av boligen må dokumenteres på det tidspunktet man ble gift. Skatteetaten og banker lagrer kun disse opplysningene i ti år. Utfordringen med skjevdeling er dokumentasjon, og å klare å spore pengene til tidspunktet man giftet seg. Bevismessig kan dette være vanskelig. 

Går man inn i et ekteskap med verdier, bør man opprette særeie og ektepakt for bevishensyn. 

Noen ganger ønsker begge parter å sitte igjen med felles bolig. Skal du sitte igjen med en halvdel, må du ha råd til å kjøpe ut den andre. Greier ikke den ene parten å kjøpe ut den andre, kan det ende med at huset blir solgt. 

Vi bidrar til å komme frem til en skifteavtale som vil fungere som et endelig punktum. Noen er rykende uenige, og noen er enige, men trenger hjelp til å få avtaler ned på papiret. Ofte krever banken dette som dokumentasjon ved overdragelse av eiendom. Når skifteavtalen er på plass, kan det ikke fremmes flere krav, og prosessen er over. 

Ta kontakt med advokatfullmektig Hilde Heide Baukhol for spørsmål eller vurdering av din situasjon.  

Nyttige lenker og dokumenter
Har du en sak?
Kontakt oss på tlf. 99 70 61 83post@advokatfirmaetberg.no eller fyll ut skjemaet så tar vi kontakt for en uforpliktende samtale.
Har du en sak?

magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram