Konflikter i arveoppgjør
Altfor mange opplever konflikter i forbindelse med arveoppgjør. Våre advokater sørger for en rettslig holdbar planlegging sånn at konflikter unngås. Vi hjelper også til i generasjonsskifter der virksomhet skal overdras, og kan svare på skatte- og avgiftsrettslige konsekvenser. De gode løsningene kan ofte finnes i et samspill av private dokumenter. Ektepakter og samboerkontrakter tydeliggjøre økonomien mellom dere, og testamenter og avtaler med barn og særkullsbarn vil langt på vei rydde veien for et konfliktfritt arveoppgjør. Alle våre advokater arbeider med arverettslige problemstillinger. Din rettsikkerhet er vårt ansvar.
Pliktdelsarv
2/3 av arvelaters netto formue er øremerket livsarvinger. Dette kalles pliktdelsarven, og den retter seg til arvelater – at han eller hun plikter å gi sine livsarvinger 2/3. Pliktdelen er aldri større enn 1 million kroner. I større formuer kan arvelater begrense arven til en arving til 1 million. Har arvelater 10 millioner og to barn og ingen ektefelle kan han forskjellsbehandle barna. Den ene får 1 million og den andre 9 millioner. Dette må gjøres i testaments form.
Ektefellearv
Ektefellearven er definert i arveloven. 1/4 av etterlatt formue er ektefellearv, og minstearven er 4 ganger grunnbeløpet. I mindre bo kan ektefellen dermed arve alt, fordi ektefellearven går foran pliktdelsarven til livsarvinger. Når en ektefelle dør må det beregnes et boslodd; den samlede formue må deles som om det var et skillsmisseoppgjør. Deretter beregnes arven av det som utgjør avdødes boslodd.
Ektefellen kan velge å sitte i uskiftet bo med felles livsarvinger. Uskiftet bo betyr at avdødes formue overtas av gjenlevende uten at livsarvingene får arv. Arven utsettes i stedet til uskifteboet opphører, som regel ved lengstlevendes død. Mange spørsmål oppstår. Hva kan lengstlevende foreta seg? Må man leve sparsommelig, kan man gi gaver, gi bort fast eiendom, eller hva om man gifter seg igjen? Og hva med avdødes særkullsbarn? Uskifteretten kan ikke gjøres gjeldende mot dem. Men det finnes gode måter å planlegge dette på, og vi hjelper til med å finne gode opplegg som sikrer alle parter.
Forskudd på arv?
Livsarvinger kan gis forskudd på arv. Forskuddet skal da avkortes i skifteoppgjøret. Arvelater må være tydelig på om overføringer er ment som rene gaver eller om det skal være forskudd som skal utlignes eller avkortes. Det oppstår ofte tvist. Søsken mener for eksempel at det en bror eller søster har fått skal avkortes, selv om det ikke finnes dokumentasjon i testament eller andre skriftlige kilder.
Særkullsbarnas stilling
Retten til uskifte kan ikke gjøres gjeldende i forhold til avdødes særkullsbarn. Disse har krav på sin arv, men kan samtykke til uskifte. Fremover vil det angå flere. «Mine, dine og våre» krever at dagens voksne styrer og planlegger i større grad enn det som har vært vanlig.
Fremtidsfullmakt
I din fremtidsfullmakt utpeker du din stedfortreder dersom du skulle bli ute av stand til å ivareta egne interesser. Fullmakten er alternativ til at Fylkesmannen oppnevner verge for deg. De fleste opplever også fremtidsfullmakt som et langt bedre alternativ. Fullmakten kan utformes akkurat slik du selv ønsker og det er en rikholdig palett med valg. Vi lever lenger i dag, og perioden du evnt må har vergemål kan derfor bli mange år. Da er det godt å vite at viktige avgjørelser blir tatt hånd om av mennesker du stoler på med minst mulig offentlig innblanding.
Ta kontakt for en kostnadsfri vurdering av din sak:
Geir Berg på e-post eller telefon
Kristin Teigen på e-post eller telefon