Privat 

Næring

Annet

Finnes det regler for ansettelser?

Virksomhetseieren bestemmer i stor grad hvem som skal ansettes i privat virksomhet. I offentlig virksomhet er kvalifikasjonsprinsippet gjeldende.

Det fremgår av arbeidsmiljøloven § 14-9 (1) at hovedregelen i norsk rett er at arbeidstaker skal ansettes fast. Det er kun i unntakstilfeller at arbeidstaker kan ansettes midlertidig og disse er regulert gjennom arbeidsmiljøloven § 14-9 bokstavene a-f. Midlertidig ansettelse kan tillates for å fylle et vikarbehov eller dersom behovet er midlertidig.

Når ansatte har gått i midlertidige stillinger i mer enn tre år, har de som hovedregel krav på fast ansettelse dersom ansettelsen har vært sammenhengende i de tre årene, jf arbeidsmiljøloven § 14-9 (6). En midlertidig ansettelse som er ulovlig, kan bli dyrt for arbeidsgiver da den ansatte må ansettes fast.

Alle arbeidstakere har krav på en skriftlig arbeidsavtale uansett om stillingen er fast eller midlertidig. I noen bransjer ser vi at det ikke alltid foreligger skriftlige arbeidsavtaler.

Nyttige lenker og dokumenter
Har du en sak?
Kontakt oss på tlf. 99 70 61 83post@advokatfirmaetberg.no eller fyll ut skjema så tar vi kontakt for en uforpliktende samtale.
Har du en sak?

magnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram